Aktuelle saker
FG Skadeteknikk ønsker velkommen til årets store arrangement for alle som er involvert i sprinkler, slokkesystemer og skadeforebygging på en eller annen måte. Konferansen samler sprinklerbransjen, forsikring, myndigheter, brannvesen, leverandører og bidragsytere fra andre skandinaviske land, Europa og USA.
Årsmøte avholdes 6. april kl. 10.00 i Brannvernforeningens lokaler. Umiddelbart etter orienterer brannsjef Knut Birger Bakken om brannen i den verneverdige bebyggelsen i Lillehammer i januar, med påfølgende diskusjon rundt temaet sikring av gammel trehusbebyggelse.
Med vinter og kulde øker risikoen for frostskader på vannrør. I tillegg til vannskader kan frostsprengte rørsystem gi omfattende skader på vannbaserte slokkesystemer, slik at disse ikke fungere som forutsatt ved branntilløp.
Det starter en brann i Norge hver eneste dag, noe som kan påføre samfunnet tap av verdier og menneskeliv. Halvparten av forsikrings-/erstatningsutbetalingene har vært i forbindelse med brann i næringsbygg. Når en brann først starter, kan den raskt bli ukontrollerbar. Et sprinkleranlegg vil kunne kontrollere brannen i en tidlig fase, noe som vil begrense skadeomfanget, verdier sikres og liv reddes. Det er derfor viktig at sprinkleranlegget fungerer som tiltenkt.
Brannen i Tysvær i fjor kan sette ny standard for alle landets kommuner.
Slokkesystemer basert på konstant inert luft og Inergen installeres nå i langt større grad enn tidligere. Kan den ene metoden sies å være bedre enn den andre?
Antall sprinkleranlegg i boliger øker her i landet. I fjor ble det montert mer enn 80 000 sprinklerhoder i norske boliger. Det er dobbelt så mange som i 2004.
Det finnes over 30 000 sprinkleranlegg installert i norske bygninger. Hva kan gjøres for å øke kvaliteten på norske sprinkleranlegg. Hvilke mangler/ulemper finnes i dagens kontrollsystem, og hvordan fungerer kontrollsystemet i dag. Hvor ligger avviksmajoriteten?
Tre studenter på branningeniørstudiet ved Høgskolen Stord/Haugesund, har i sin avsluttende bacheloroppgave forsket på bruk av INERGEN slokkegass i verneverdige bygg. De fant at bruken er god, men at slokkeanlegget må tilpasses lekkasjetallet for bygget.
Mye skjer på markedet for sprinkler i Norge. Det har blant annet kommet nye forskrifter som krever sprinkler i flere typer bygg, og markedet vokser. Totalt 575.000 sprinkler er installert i 2011.
DSB arbeider nå med å revidere forskriften for forebyggende brannvern. I denne forbindelse vil også bestemmelser om slokkevann og sprinklervann, være et aktuelt tema. OFS (nytt navn OFAS) arbeidet mye med disse spørsmålene, gjennom mange år.
Sprinklerfrämjandet deltok på OFAS sitt styremøte den 26. august 2011, for å gi en presentasjon av sin virksomhet og for å utveksle kunnskap og erfaringer. Sprinklerfrämjandet var representert ved Gösta Holmstedt og deres styreleder Henrik Johansson. I møtet ble det bl.a. diskutert hvordan vi kan forbedre vårt samarbeid gjennom utveksling av erfaringer og aktiviteter.
Krav til sikkerhet ved brann i TEK 10 kap. 11 er hjemlet i plan- og bygningsloven § 29-5. Bestemmelsen er i hovedsak en videreføring av gjeldende TEK § 7-2, men med en del redaksjonelle endringer og språklige endringer og presiseringer. Reelle endringer gjelder i hovedsak nye krav gitt i § 11-12 Tiltak for å påvirke rømnings- og redningstider, og gjelder krav til alarm- og slokkeanlegg samt evakueringsplaner i visse typer byggverk.